VIM udělil ocenění Zlatý tahák za pedagogický leadership

Zlatý tahák 2022

 

Na slavnostním setkání ředitelů škol ve čtvrtek 1. září na zámku ve Slavkově bylo laureátům poprvé uděleno ocenění Zlatý tahák. Výherce vybrala odborná porota. Oceněni byli tři ředitelé a jedna právnická osoba.

 

Inspirující, schopný, vizionářský i pokrokový. Takový má být tahoun, který táhne tým na cestě ke vzdělávání. Právě pro tyto osobnosti byla vytvořena cena Zlatý tahák, kterou letos poprvé udělil VIM - Vzdělávací institut pro Moravu pod záštitou Jiřího Nantla - náměstka hejtmana pro oblast vzdělávání a strategii chytrého regionu„Mezinárodní výzkumy nám ukazují a poslední krizové roky potvrdily, že význam leadershipu ve vzdělávání je zásadní. Stojí na něm kvalita školy a práce celého pedagogického sboru. Jihomoravský kraj chce proto upozorňovat vzdělávací komunitu i širokou veřejnost na dobré příklady v našem regionu, které pomohou inspirovat ostatní. Tím chceme přispět ke zlepšování škol napříč všemi zřizovateli,“ uvedl Nantl.

 

Laureáti byli oceněni před zraky svých kolegů. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v rámci tradičního setkání ředitelů škol na zámku ve Slavkově. Výherce vybrala odborná rada, která se skládala z ředitelů škol, zástupců České školské inspekce i akademické sféry. Nominace do konce května mohla zasílat odborná i široká veřejnost. Hlavním kritériem byly dopady činnosti na vzdělávání a jejich pozitivní efekty uvnitř nebo vně školy.

 

laureát Mgr. David Andrle

 

V kategorii osobnost bylo možné nominovat ředitele škol, zástupce samospráv i členy školských rad. Ocenění získali tři osobnosti. David Andrle, ředitel brněnského gymnázia ve ulici Vídeňská, a to za rozvoj školy, vytvoření jedinečného vzdělávacího programu v ČR a mezinárodní spolupráci. 

 

laureát PhDr. Jan Košíček

 

Jan Košíček, ředitel Výchovného ústavu, dětského domova se školou, střediska výchovné péče, střední a základní školy v Moravském Krumlově, a to za vytvoření týmu odborníků a naplnění pedagogické vize, usnadňující klientům školského zařízení vstup do života a motivující jejich uplatnění. 

 

laureátka RNDr. Jana Marková

 

Jana Marková, ředitelka střední školy Charbulova, která dlouhodobě vytváří kvalitní vzdělávací aktivity a svou lektorskou činností přispívá ke zlepšení práce škol i za hranicemi našeho kraje. Všichni tři laureáti si odnesli cenu ve formě zlatého odznáčku do klopy s názvem ocenění.

 

Radomír Pavlíček – starosta obce Železné

 

V kategorii právnických osob, kde bylo možné nominovat zřizovatele, školy a další subjekty, ocenění získal Dobrovolný svazek obcí Tišnovsko, a to za zřízení Svazkové mateřské školy Venkov. Za svazek ocenění ve formě zlaté trofeje převzal její předseda a současně starosta obce Železné Radomír Pavlíček.

 

„Pedagogický leadership není o jednorázových aktivitách, ale dlouhodobé vizi a úsilí. Rozhodli jsme se ocenit ty, kteří díky svým schopnostem rozvíjí vzdělávání na jižní Moravě. Jsem ráda, že odborná rada vybrala laureáty, kteří za svoji práci sklízí uznání i od svých kolegů a oprávněně,” uvedla Leona Sapíková, ředitelka VIM - vzdělávacího institutu pro Moravu. Nominace do dalšího ročníku bude možné zasílat od podzimu tohoto roku. Vyhodnocení bude opětovně probíhat odbornou radou po konci školního roku 2022/2023.

Další články